top of page
  • UEJB

Actie van de Vereniging der Joodse Studenten van België voor het stadhuis van Aalst


Voor het einde van Chanoeka hebben enkele activisten van de Vereniging der Joodse Studenten van België een hannoekia aangestoken voor het stadhuis van Aalst, zonder toestemming van de plaatselijke autoriteiten.


Chanoeka is een zeer belangrijke feestdag in de joodse traditie. Het viert het legendarische wonder dat de Joden in staat stelde, nadat zij zich hadden verdedigd tegen pogingen tot assimilatie door de Grieken in de 2e eeuw voor Christus, de heilige menora (kandelaar) 8 dagen lang te laten branden, ondanks de geringe hoeveelheid olie die na de plundering van de Tempel in Jeruzalem was overgebleven. Het is een oproep tot veerkracht, verzet en hoop, gesymboliseerd door het geleidelijk aansteken van een negenarmige kandelaar.


Sinds enkele jaren worden tijdens het carnaval van Aalst, met de zegen van burgemeester Christoph D'Haese (N-VA), praalwagens met antisemitische karikaturen opgevoerd. Ondanks een sterke mobilisatie wordt geen gehoor gegeven aan de voortdurende oproepen van de Joodse gemeenschap om een einde te maken aan deze beledigingen.


Joanna Peczenik en Sacha Guttmann, covoorzitters van de UEJB verklaren: "Als Chanoeka een feestdag is waarop licht en hoop worden gevierd, dan is dat ook omdat het de herinnering in zich draagt aan een van de meest eminente Joodse opstanden in de geschiedenis. Laten we het eens zijn: er is in ons land geen plaats voor beledigingen van welke gemeenschap dan ook. In de geest van deze feestdag zullen wij aanwezig zijn wanneer dat nodig is om opstand te laten zegevieren over apathie, hoop over wanhoop, licht over duisternis."


12 vues0 commentaire
bottom of page